woensdag 7 juni 2017

Het Schnoor

Woensdag 7 juni; Bremen bezocht

Die Freie und Hanzestadt Bremen, dat is niet alleen de officiële naam van de stad, maar ook een kernachtige samenvatting van waar Bremen voor staat. Sinds haar ontstaan in de 9e eeuw hebben de inwoners van de stad aan de Weser altijd fel hun vrijheid bevochten. In de middeleeuwen was dat o.a. een strijd tegen de overheersende kerk. Het was dan ook geen toeval dat Bremen slechts zeven jaar nadat Luther in 1517 zijn stellingen aan de kerkdeur van Wittenberg spijkerde, al luthers was en daarmee afstand nam van de verstikkende politieke en religieuze invloed van de bisschoppen.

Naast het raadhuis van Bremen stond eind van de 15e eeuw een houten standbeeld van Roland met het gezicht naar de tegenoverliggende Dom gekeerd. Roland was in de middeleeuwen een symbool van het verlangen naar vrijheid. Hoezo uitdagend? De bisschop pikte het niet en zijn knechten zetten het beeld in de fik. De Bremers, niet gehinderd door enige gêne tegenover deze kerkelijke ambtsdrager, sloegen terug en zetten een nieuwe Roland neer. Nu was ie van steen en tien meter hoog. Hij staat er nog...

In feite is de stad sinds de middeleeuwen maar twee korte periodes niet vrij geweest. Van 1810-1813 had Napoleon de stad in handen en van 1940 - 1945 hadden de nazi's het er voor het zeggen. Voor de rest werd en wordt de stad geregeerd door een eigen parlement bestaande uit 67 gekozen burgers.

Bremen is met 400 km2 de kleinste stadstaat van Duitsland en met ruim 600.000 inwoners een van de tien grootste steden van het land. Je kunt aan alles zien dat het een handelsstad is. Dat was natuurlijk al zo in de tijd van de Hanze toen de schepen de Weser opvoeren en met hun koopwaar de stad rijk maakten.

Nu is dat nog zo. De hele binnenstad wordt gedomineerd door banken en de haven, die sinds de verzanding van de Weser enkele tientallen kilometers verderop ligt, behoort tot de belangrijkste van Europa. Vanuit deze haven zijn in de 19e eeuw honderduizenden emigranten, gedwongen door honger en gebrek of gedreven door visioenen van rijkdom, naar de States geëmigreerd. Op de terugweg namen de schepen o.a. tabak mee wat Bremen een bloeiende tabaksindustrie opleverde.

Een stad bezoeken met een dergelijk rijke historie is, zoals de Duitsers het zo treffend zeggen,  'Die Qual der Wahl'. Voor wie deze tocht rijdt: het beviel mij heel goed om hier drie dagen rond te kijken en alles 's rustig in me op te nemen. Er valt veel te genieten.

De Markt met de gotische Dom, het prachtige remaissance raadhuis en de schitterende koopmanshuizen moet je echt rustig bekijken. Wat ook heel erg leuk is, is de Böttcherstrasse. Dit is een klein straatje grenzend aan de Markt waarin allerlei cultuur te vinden is, o.a. het Paula Modersohn-Becker Museum. Mooi!

Het Schnoor (letterlijk 'snoer' naar het touw voor de netten wat de vissers die hier vroeger woonden gebruikten) is een heel bijzonder stukje oude stad, ook vlakbij de Markt, waar allerlei gekke winkeltjes, galerietjes en plekjes waar je lekker kunt eten elkaar bijna verdringen in de kleine, middeleeuwse straatjes. Echt een aanrader. Morgen verder richting  Stade. Tsjüss!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bourtange

Zondag 4 juni, Pinksteren - Als ik om negen uur Bourtange binnenfiets, lopen er alleen een paar mensen uit de 18e eeuw rond. Touristen zijn ...